maanantai 14. maaliskuuta 2016

Ravitsemustehtävä

Tärkeimmät vitamiinit

Yksi tärkeimmistä vitamiineista on C-vitamiini. Se edistää raudan imeytymistä ja sitä saa esimerkiksi tyrnistä, mustaherukasta ja ruusunmarjasta. Myös B-vitamiini auttaa hiustenlähtöön ja sitä saa maitotuotteista, kalasta ja tummanvihreistä kasviksista. A-vitamiini vilkastuttaa talin tuotantoa, joka on välttämätöntä, sillä ilman talia päänahka kuivuu ja alkaa hilseilemään. A-vitamiinia saa keltaisista ja oransseista vihanneksista esimerksiksi bataatista, porkkanasta ja kurpitsasta.



Tärkeimmät kivennäis- ja hivenaineet

Rauta on tärkeä mineraali hiuksille, sillä raudan puute aiheuttaa anemiaa, joka puolestaan voi aiheuttaa hiusten lähtöä ja hidastaa hiusten kasvua. Hiukset ovat pääosin proteiinia, joten ne tarvitsevat aminohappoa ja rikkiä. Aminohappoa saa muunmuassa hampunsiemenistä ja palkokasveista. Proteiinia saa myös muista siemenistä ja pähkinöistä, sekä mantelista. Talin tuotantoon tarvitaan myös erilaisia rasvoja. Välttämättömiä rasvahappoja ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo, niitä saa mm. kiiveistä, pähkinöistä, avokadoista ja kookosöljystä.



Oikeat ravintotottumukset

Aterioita kannattaa syödä viisi päivässä, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja elimistö toimii normaalisti. Kun ruokavalio on terveellinen ja säännöllinen, myös keho on pirteä ja hereillä kokoajan. Tällöin ei tarvita kahvin ja sen sisältämän kofeiinin aiheuttamia energiapiikkejä. Tupakointi vanhentaa ihoa ja vahingoittaa koko kehoa. Se myös vie ruokahalua ja näin huonontaa ravinnonsaantia. Proteiinin saannista kannattaa huolehtia, sillä ilman sitä hiuksesta tulee hauras ja hento. Joten pastaa, perunaa tai vaaleaa lihaa ei kannata jättää ruokavaliosta kokonaan pois. Tämä voi johtaa puutetilaan, jossa elimistö ei saa tarpeeksi tarvitsemiaan aineita. Nesteiden juonti on tärkeää, sillä se estää hiusta kuivumasta ja haurastumasta. Riittävä veden juonti, eli 2-3 litraa päivässä, pitää myös ihon hyvässä kunnossa ja kimmoisana.
Alla kuva ruokaympyrästä.


Liikunta

Minimi reipasta kävelyä tai vastaavaa liikuntaa 30 minuuttia päivässä (voidaan toteuttaa 10 min jaksoissa) 5–7 päivänä viikossa.
Lisäbonus: Kuntoliikuntaa (kohtalainen hengästyminen ja hikoilu) vähintään 30 min ainakin 2 kertaa viikossa.
Lisäbonus: Lihaskuntoharjoittelua 1–2 kertaa viikossa.

Unen tarve yhdessä yössä

0–2 kuukautinen tarvitsee unta 12–18 h vuorokaudessa

3 kk–1 vuoden ikäinen tarvitsee 14–15 h unta vuorokaudessa

1–3-vuotiaat tarvitsevat unta noin 12–14 h vuorokaudessa

3–5-vuotiaille tarpeellinen unimäärä on 11–33 h vuorokaudessa

5–12-vuotiaat tarvitsevat 10–11 h unta vuorokaudessa

12–18-vuotiaan olisi hyvä nukkua 8,5–10 h vuorokaudessa

Aikuiset tarvitsevat 7,5–9 h unta vuorokaudessa


lähteet: menaisest.fi, aqhiuskonsult.fi, mtv.fi,Helpguide.org




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti