maanantai 7. joulukuuta 2015

Hius !

Hius on muodostunut keratiinista, sarveiatuneista, kuolleista soluista. Hius elää ihon alla ja kasvaa hius tyynystä eli kasvusolukosta joka sijaitsee 3-5 mm. pitkän hiustupen pohjalla. Hiustupen yhteydessä on talirauhanen ja karvankohottaja lihas, joka saa hiuksen nousemaan. Nystyn yläosassa on melanosyytit josta hius saa värinsä. Hiusnysty tuottaa koko ajan uutta solukkoa. 

Ihmisellä on noin 100 000 hiusta ja niistä irtoaa päivittäin 20-150 hiusta. Kun hiukset ovat lyhyet niiden uusiutumista ei huomaa. Pidemmät hiukset sen sijaan löytyvät lavuaarista tai vaikka suihkun lattialta. Mutta onneksi irroneiden tilalle kasvaa aina uusia. Hiusten määrään vaikuttaa myös niiden väri. Vaaleahiuksisilla on keskimäärin 150 000 hiusta, mustahiuksisilla 110 000, ruskeahiuksisilla 100 000 ja punahiuksisilla 75 000. Hiuksen paksuus vaihtelee 0,04-0,12 millimetrin välillä. Ihmisen hiusten maksimipituus riippuu hiusten kasvuvaiheen kestosta. Useimmilla ihmisillä hiukset kasvavat enintään 40-80 cm pituisiksi, joillakin taas jopa metrin pituisiksi. 

Hiuksilla on kasvussaan kolme eri vaihetta. Ensimmäinen niistä eli angeenivaihe on kasvuvaihe, joka kestää 2-6 vuotta, aika kuitenkin lyhenee ihmisen vanhentuessa. Nuorella ihmisellä hiukset voivat kasvaa jopa metrin mittaisiksi. Hiusten kasvuun liittyy myös rotuominaisuus. Toinen vaihe on siirtymävaihe eli katageenivaihe, joka kestää noin kaksi viikkoa. Silloin hiusten kasvu loppuu ja karvatupin supistuessa hius menettää ravinnonlähteensä. Se ei kuitenkaan vielä irtoa ilman rasitusta. Viimeinen vaihe on lepovaihe eli telogeenivaihe, se kestää kahdesta neljään kuukautta ja sen aikana hius irtoaa hiuspojasta ja tippuu pois. Loppupuolella tätä vaihetta hiusnystyyn alkaa kehittymään uusi hius ja kasvuvaihe alkaa uudestaan. 

Hiuksen laadullisia ominaisuuksia ovat

- läpimitta
- pintarakenne
- hiusrungon muoto
- hiusmassan määrä
- hiusten pituus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti