maanantai 7. joulukuuta 2015

iho !

Iho on ihmisen suurin elin ja siinä on kolme kerrosta. Se on alueesta riippuen 1-4 mm paksu. Tehtävänä on kehon suojaaminen esteenä, elintoimintojen säätely ja hien ja talin tuottaminen. Vahinkojen korjaaminen, tiedon vastaanottaminen, välittäminen ja aistiminen. Ikääntyessä talin ja hien eritys ja solujen uusiutuminen hidastuu. Puolustuskyky heikkenee ja lämmönsäätely ja tuntoaistimukset häiriintyvät.


Ihon ensimmäinen kerros eli epidermis/orvaskesi.
Se on ihon päällimäinen kerros. Se suojaa elimistöä mekaanisesti, fysikaalisesti, kemiallisesti ja mikrobiologisesti. Se uusiutuu koko ajan ja se ei sisällä veri tai imusuonia. Paksuudeltaan se on 0,05-0,2mm. Se jakautuu neljään kerrokseen: Sarveissolukerros (marraskäsi, koostuu kuolleista sarveissoluista), jyväissolukerros (valmistaa keratohyaliinijyväsiä, niistä tulee keratiinia), okasolukerros (sisältää desmosomeja, jotka liittävät solut toisiinsa ja langerhansin soluja, jotka osallistuvat elimistön puolustusjärjestelmään ja tyvisolukerros (kostuu jakautuvista soluista, sisältää pigmenttiä tuottavia melanosyyttisoluja ja tuntoaistimuskia välittäviä Merkelin soluja. 

Ihon toinen kerros eli dermis/verinahka.
Se toimii vesivarastona ja antaa mekaanista suojaa. Sen paksuus on 0,5-2mm ja se on sidekudosta. Se sisältää runsaasti veri- ja imusuonia sekä hermoja. Se koostuu kollageenista ja elastiinista. Kollageeni on ihon rakenneaineena ja mekaanisena tukena toimivaa ja venyvää proteiinia. Elastiini on iholle sen joustavan ominaisuuden antavaa proteiinia. Karvan juuriosa, talirauhanen, hikirauhanen, osa hermojen päätteistä ja imusuonista sijaitsee dermiksessä.

Kolmas kerros eli subkutis. 
Se on ihon syvin kerros, joka pehmentää kehoon kohdistuvia iskuja ja toimii rasvavarastona ja lämpöeristeenä. Se on rasvakudosta, jonka paksuus riippuu henkilön rasvakudoksen määrästä. Se liittää ihon pintakerrokset alla oleviin kudoksiin, lihaksiin, rustoihin ja luihin.

Hikirauhaset, Pienet ja suuret.
Pienet hikirauhaset ovat nimeltään ekkriiniset hikirauhaset. Niitä on eniten kämmenissä, jalkapohjissa ja otsassa. Ne osallistuvat lämmönsäätelyyn tehokkaasti erittämällä hikeä, joka on suurimmaksi osaksi vetttä, mutta sisältää myös natriumia, kloridia, virtsahappoa ja valkaisuaineita. Se toiminta liittyy myös hermostollisiin reaktioihin. 

Isot hikirauhaset ovat puolestaan nimeltään pokriiniset hikirauhaset. Ne sijaitsevat dermiksen ja subkutiksen rajalla tai subkutiksessa, enimmäkseen kehon alueilla, joilla karvoitusta on enemmän. Eritystiehyet avautuvat karvatuppeen. Erite sisältää valkuaisaineita, hiilihydraatteja, rasvoja ja ammoniakkia. 

Talirauhanen sijaitsee karvankohottajalihaksen ja karvan välissä. Tiehyt avautuvat karvatupen aukkoon. Niitä on eniten kasvoissa, hiuspohjassa ja selässä. Niiden koko vaihtelee. Talineritys on voimakkainta murrosiässä. 


Karvankohottajalihas on kiinnittynyt viistosti alhaalta juurituppeen ja ylhäältä ihon tyvisolukerrokseen. Supistuessaan nostaa karvan koholleen ja työntää talia ulos rauhasesta. Juurituppea ympäröi hermopunos, joissa on tuntoherkkiä hermopäätteitä, minkä vuoksi iholla aistitaan kevytkin karvan kosketus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti